2016. május 16., hétfő

Gila Pál szeminárium - beszámoló

2016.05.14-2016.05.15 között szemináriumon volt az egyesület. Nem kellett máshova mennünk, Gila Pál shihan (6. dan) látogatott el a KAKUSEI-es karatékákhoz.


Sajnos a fiatalabbak, alacsonyabb övfokozat nem vette komolyan a lehetőséget, és nem tanult a shihantól ezen a hétvégén. Ez számomra nagy csalódás, de remélem, ez többször nem fordul elő, hogy ha vendéget hívunk az egyesületbe, akkor nem jönnek el a vendéglátók képviselve az egyesületet.

Ettől függetlenül viszont a haladók szinte egytől egyig ott voltak, csak egy-egy karatéka maradt otthon, amit nagyon sajnálok. Még a márciusban beálló édesapa is egy edzés erejéig részt vett. Magatartása legyen példaértékű, hiszen alig 2 hónapja edz velünk. Előzetesen felmentést kérő főiskolás és egyetemista is részt vett a szeminárium egy-egy edzésén, mert ha szeretsz valamit, akkor azt elfoglaltság esetén is szereted annyira, hogy időt szakítasz rá. :) Köszönjük Nekik!

Első nap, az indulás percei

Szakmailag milyen volt a szeminárium?
JÓ. Bővebben? NAGYON JÓ. Shihan múlt hétvégén volt Portugáliában JKF szemináriumon, az ott tanultakat, illetve annak egy részét adta át a KAKUSEI-eseknek, és további vendégeinknek Páger Pál shihannak és tanítványainak, illetve Szombathelyről ideutazó Németh Zsuzsa senseinek. Az alap kihonokon kívül ismét - nem belefáradva - az állások pontosítására hívta fel a figyelmet a shihan. Átvettünk egy nehéz kihont, amit shihan a gyakorlatban, azaz a kumitébe áttéve is bemutatott.


Gila Pali shihan magyarázat közben (asszisztens: Páger Pál shihan)

Párokban is dolgoztunk és nem hagyta ki a gyakorlatok összességéből az erősítést sem, megmutatva, hogy aki nem erősít, az nem tud bizonyos gyakorlatokat helyesen kivitelezni, de kellő nyújtás nélkül még az állások (dachik) sem stabilak és nem töltik be a szerepüket sem a kihon, sem a kumite, sem a formagyakorlat közben. Nagyon tanulságos volt erről az oldalról is megvilágítva az erősítések és nyújtások szerepét. Shihan magánbeszélgetésben kiemelte a dojovezetők szerepét és felelősségét. Mindenki felelős a saját tanítványaiért, fejlődésükért. Nem engedhető övvizsgára az, aki nem edz megfelelő mennyiségben és minőségben, valamint nem tartja be az utasításokat. Ennek a felhívásnak a fényében fogjuk hó végén az övvizsgára jelöltek névsorát kihirdetni. Shihan hiányolta a teljes részvételt a versenyzőktől, hiszen egy versenyzőnek minden lehetőséget meg kellene ragadnia, hogy eddzen, hogy készüljön, hogy fejlődjön. Azt mondta, nyomás alá kell helyezni a tanítványokat. Ez nem életkor függő, ez csak hozzáállás kérdése. A szemináriumon átvettük a Shisochin és nagy örömömre a Kururunfa katát is. A vizsgán és edzéseken a katák bemutatásának van egy ún. rituáléja, amit át kell adnunk, be kell tartanunk és be kell tartatnunk. Nem választható a kiai, hanem a kata része (!)

Kata közben

Személyes tanulság:
Shihan próbára tette a dojovezetőket azzal, hogy pár percet késett. Például szombaton egyszerűen úgy intézte a közös ebédet, hogy semmiképp ne érjünk oda az edzés elejére. A dojo etikett megkívánja, hogy ezekben az esetekben a legmagasabb rangú elkezdje a bemelegítést. Ez sem választható, hanem meg kell tanulni és be kell tartani és tartatni a dojo etikettet. Kérem, hogy hasonló szituációban a magasabb rangúak figyeljenek ezekre oda, mert ilyen kis dolgokon múlik, hogyan ítélik meg a személyedet, a senseiedet, a dojodat.

Bemelegítés utolsó nap


Miért raktuk ide a szemináriumot? 
Hogy a friss információk egyből eljussanak a KAKUSEI-es karatékákhoz, illetve azokhoz a Goshu-kan klubokhoz, akiket ez érdekel, hiszen a szeminárium nyílt volt minden Gushu-kan klub előtt, így bárki bárhonnan eljöhetett. És ne felejtsük el, egy hónap múlva a KAKUSEI-eseknek övvizsga(!) Ki az, aki kihagy ilyen gyakorlási lehetőséget?



Még egyszer köszönjük a shihannak, hogy meglátogatta a klubunkat, és tanított minket a goju-ryu rejtelmeire, hogy útmutatást ad a mindennapi gyakorláshoz! OSU!


Fényképek feltöltés alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése