2016. szeptember 27., kedd

Kúszás-mászás, egyensúly, koordináció

A címben szereplő gyakorlatról szeretnék pár szót írni. Létfontosságú egy karatéka életében az egyensúly és koordináció fejlesztése. Ezt már a hozzánk kerülő óvodásoknál is elkezdjük. Szinte a kedvenc gyakorlata a kicsiknek a katona kúszás, de a haladó karatékák edzéstervezésénél is elő-elő bukkannak a különböző mászások, kúszások.

 

Ez a mozgásforma kiemelkedő szerepet játszik az idegrendszer, az érzékszervek, az egyensúly, és a mozgáskoordináció fejlődésében, illetve későbbiekben megtartásában is.A kúszás-mászás hatására összehangoltabbak a testi és idegrendszeri kapcsolatok, a test adja az eszközrendszert a gondolkodási folyamatokhoz. Oda-vissza hat, így nagy haszonnal alkalmazzuk az edzéseken. A teljes test részt vesz a mozgásban. Kitűnő gyakorlat. Nagyon szeretjük. A négy végtag összehangolt munkájára van szükség, így elkerülhetetlen a sokat emlegetett jobb és bal agyfélteke munkája. A szem segít, hogy az egyensúlyból ne billenjünk ki, fejlesztve a koncentrációképességet is. Egyszerre kell mozogni, és ennek hatására máshol kell stabilitást létrehozni. Tökéletes kombináció a fejlesztésre.

Kép: tamop412a.ttk.pte.hu
A kúszással-mászással nem csak a koordináció, az egyensúly, hanem a térérzék is fejlődik. A különböző szerek használata (padló, tornapad, rúd, kötél, bordásfal, zsámoly, illetve különböző akadályok alatt, feletti mozgás, stb.) színesítik a feladatot, és azok egész tárháza áll a rendelkezésünkre. Kiválóan alkalmas a különböző kúszások-mászások a hátizomzat felső szakaszának az erősítésére, és mivel bekapcsolódik a teljes test, annak teljes átmozgatására.

És szerethetjük, vagy nem szerethetjük ezeket a jellegű gyakorlatokat, de alkalmazásukkal ügyesedünk, fejlesszük magunkat minden téren, így előszeretettel alkalmazzuk is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése