2015. július 26., vasárnap

Napközis tábor - Tököl (beszámoló)

2015.07.20-2015.07.24 között tartottuk az óvodásoknak és kisiskolásoknak a KAKUSEI Nyári Napközis Táborát.


Az időjárás kegyes volt velünk, végig nagyon szép idő volt. A kezdeti sírós bejövetelek szerdára teljesen eltűntek. Nem véletlen, a kicsiknek is sok-sok élménnyel igyekeztünk készülni. Többen, többféle játékot hoztak a szabad foglalkozásokra. Volt teljesen kezdő közöttünk, aki még sosem karatézott, volt egészen kicsi, kiscsoportos, és egy 13 éves nagylány is, aki teljesen kezdő volt. Sajnos Lola, sérülése (már sérülten érkezett) miatt a tábort nem tudta velünk végigcsinálni.


A tábori program keretei között minden délelőtt egy egyórás karate edzés volt, és ebéd után 1 órás csendes pihenő. a fennmaradó idő szabad játék volt. Remekül szórakoztak a gyerekek, sok szabadidős sportjáték került elő, ahogy azt mi szerettük volna. Többek között, sok-sok fogócskát játszottak, frizbiztek, labdáztak, tollasoztak, ping-pongoztak, stb. a gyerekek. Természetesen aszfaltkréta, társasjáték, rajzlap, stb. is felhasználásra került. Bogi senpai "megtámadta" a gyerekeket, és óriási vizipisztoly-csata lett a vége, amit nem tudtak elunni a gyerekek. Az ételek változatosak voltak és bőségesek, köszönjük a Háncs Kft. egész heti munkáját. A szülők nagyon rendesek voltak, minden napra bőségesen jutott gyümölcs a gyerekeknek. Zsolti sensei kiváló élményjátékkal bővítette a KAKUSEI kínálatát táborokra, egyéb eseményekre. Kicsi-nagy egyaránt élvezte. A nyimi-nyamikat begyűjtöttük, ugyanis ételt a házakban tárolni tilos! Egyébként a bőséges ennivaló miatt meg fölösleges is. Így a kevésbé jó evők is rendesen ettek, semmi gond nem volt senkivel. Ezek után is kérem, hogy semmilyen plusz kekszet, chipset, stb. ne hozzanak semelyik táborba a gyerekek, teljesen felesleges, a szállás alkalmatlan ilyesmi tárolására és mindegyik házirendben benne van, hogy TILOS.



És ne feledjük el a háttérben dolgozókat se. Idén két KAKUSEI-es fiatal senpai segítette a tábori munkát. Ugyanazt a feladatot látták el, mint Csabi sensei Kanadában, aki többször érdeklődött a csapat iránt, hogyan is érezzük magunkat. Koch Robi senpai délelőtti órákban, Kalapács Márk a délutáni órákban segítette a munkánkat, hiszen a megnövekedett létszám ezt már megkövetelte. Mivel ők még fiatalok, a háttérben dolgoztak, de munkájukat ez úton is köszönjük. Robi senpait édesanyja csütörtökön és pénteken pár órára felváltotta egyéb elfoglaltsága révén. Ezt a fajta segítséget folyamatosan szinten fogjuk tartani, ugyanis régóta dolgozzuk ki az uchi dechiség modern változatát egyesületünkön belül.

 


Uchi dechi (deshi):
Egy belső tanítvány, aki a sensei-e, tanára mellet dolgozik 1-2 (néha ennél is több) éven keresztül , annak házánál ellát minden házimunkát, feladatot (titkári is), természetesen napi több edzés látogatását is, hogy a szakma fogásait eltanulhassa, hogy az iskolát képviselve tovább vigye azt. Ez a rendszer a hagyományos harcművészeteknél a mai napig működik (karate, aikido, judo, sumo, stb.), így egyesületünk is tovább szeretné vinni a hagyományokat.

A programot folyamatosan fejlesztjük, és aki vállalja ezt a képzést, annak végén Budo szakoktatói bizonyítványt adunk, és KAKUSEI dojoban dolgozhat a későbbiekben, továbbépítve a KAKUSEI Karate Iskolát, mely tagja a nemzetközi Seiwakai Szövetségnek. Nem korfüggő, de csak 16 éven felülieknek fogjuk megnyitni a lehetőséget, mivel az iskolakötelezettség ekkor szűnik meg. Javaslatunk szerint érettségi után érdemes jelentkezni. Erről a programról személyesen érdeklődjenek azok a felnőttek, akik ezt el szeretnék kezdeni, vagy érdeklődnek iránta.

Nos ennek a rendszernek egyik eleme, hogy még 18 éves kor alatt adjunk lehetőséget a fejlődésre, tapasztalatot a kétkezi munka értékére, becsületére annak szükségességének a belátására. Aki ezzel él, közhasznúságunk miatt a kötelező közösségi szolgálatot e program keretében letudhatja. (Kötelező közösségi szolgálat 50 óra, mely nélkül a fiatal nem tehet érettségit)

Visszatérve a táborunkra, 3 csoportban dolgoztunk:

  • ovis csoport - ovi karatésok
  • kezdő iskolás csoport - leendő elsősök, kezdők
  • iskolás csoport - színes övesek


Minden edzést futással kezdtünk, életkor szerinti távval. Utána jött maga a karate oktatása. Az ovisok inkább 45-50 percet, a többiek minimum 1 órát edzettek. Terítéken volt az alap kihon, illetve alap kumite gyakorlása az iskolásoknál. A nagycsoportosok betekintést kaptak, mi vár rájuk a KAKUSEI Karate Iskolában, melyet nagyon élveztek. Sok-sok barátság kialakult, megismerték egymást a Kakusei-es karatékák. Terhelés hatására megismerhető volt, kinek, hol van a teljesítőképességének a határa, arra hogyan reagál. Vannak-e fejlesztendő területek. Azt hiszem büszkék lehetünk a fiataljainkra, mert mindenki hatalmasat fejlődött az elmúlt időszakban.

Összességében a tábor betöltötte a szerepét, tanultak újat a gyerekek, mélyítették a karate tudásukat, összeszokottabb csapatot kaptunk péntekre, és nem utolsó sorban jól érezték magukat a gyerekek.



A tábor zárásaként a pótvizsgák mentek le. Először az ovisoké, majd a kisiskolásoké (8 kyuig), majd este 18.00-tól a nagyobbaké. A nagyok vizsgáján, bár az edzés teljesen ingyenes volt, nem voltunk túl sokan a nyaralások miatt. Ezúton is bátorítok minden haladó edzésre járót, hogy ezeket az alkalmakat ragadja meg az edzésre, mert nem tudhatja egyrészt mikor kerül abba szituációba, hogy csak "pótvizsgán" teljesíthet, és akkor nagyon jól jön, hogy ott van más, és segíti a munkáját, másrészt ez egy kiváló lehetőség, hogy próbára tegye saját magát, hogy hol is jár, mit kell még gyakorolnia, tanulnia. A vizsgázók egyébként nagyon jól teljesítettek! Óvodásoknál lehetett egyedül érezni, hogy fáradtak, az iskolások összeszedettek és koncentráltak voltak.



19.00-tól már sütöttük a szalonnákat. Jómagam nagyon éhes voltam, ugyanis a grízes tészta, mint energiaforrás, már eltűnt a szervezetemből :), de hamarosan jól lakhattunk és nagyon jókat beszélgettünk a tábortűz mellett. Ez a nyár utolsó olyan pillanata, mikor együtt lehet a csapat apraja-nagyja. Szeptembertől kezdődik az új iskolaév.

Példátlan szülői összefogásnak lehettünk tanúi szombaton. Nagyon hálás vagyok, hogy ennyien eljöttetek segíteni kitakarítani az üdülőt, az eddigi 4-5 órás munkát 1,5 óra alatt letudta a társaság! 

KÖSZÖNJÜK szépen a KAKUSEI SE nevében:
  • Holdingerné Andinak
  • Belányiné Anikónak
  • Pásztorné Klárinak
  • Kerschbaum Évának
  • Fodor Zétény apukájának
  • Nagyné Zsuzsinak
  • Nyári Petrának


OSU!

Marcsi sensei, Zsolti sensei, Bogi senpai


A nyár hátralévő részében Mindenkinek jó pihenést, kikapcsolódást kívánunk!

Aki itthon van, és egy kis edzésre vágyik, várjuk Tökölön az összevont nyári edzéseken!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése