2015. július 23., csütörtök

A harcművészet sötét oldala, amiről senki sem beszél

Forrás:
Ezt a cikket először a karatebyjesse.com oldalon olvastam először... aztán felfedezték maguknak a magyar harcművészek is, és mint a futótűz terjedt el a facebookon. A cikket változtatás nélkül az akimag.blog.hu weboldalról másoltuk. 

A hibák, amiket leírnak ebben a cikkben figyelemre méltóak, és kérünk mindenkit, ha edzésen javítanak, azt ne vegye sértésnek... a sérüléseket szeretnénk elkerülni a hibajavítással, legyen az 8 vagy 68 éves.
-----------------------------------
 Gipszijakab mester mindössze 43 éves. Holnap már a második térműtétjére készítik elő…
Korábban persze a dolgok másképp alakultak. „Fiatalabb koromban a sérülések soha nem okoztak gondot. Majdnem minden nap voltam a dojo-ban és keményen edzettem. Bezzeg mostanában, a térdeim kikészítenek! Kezdem úgy hinni, hogy a karate nem valami egészséges…” 
Gipszijakab nincs egyedül ezzel.

A harcművészet sötét oldala


Gyakran találkozom térdproblémákkal küzdő karate oktatókkal, edzőkkel, nagymesterekkel, volt bajnokokkal és atlétákkal. Úgy tűnik, ez a karate és más küzdősportok illetve harcművészetek világának „sötét oldala”, és senki nem tudja, miért. Persze ennek is megvan az oka.
Éppúgy, ahogy egy hal sem foglalkozik a vízzel, amely körülveszi, a karatézók sem veszik figyelembe, hogy a térdproblémáik arra vezethetők vissza, hogy valamit megszokottan, hosszú ideje művelnek.
Mindazonáltal, a karate önmagában nem vezet térdproblémákhoz.
rosszul gyakorolt karate viszont igen. (A rosszul gyakorolt aikido is! - a szerk.)
És ha „rossz karatét” művelsz hosszú időn át, akkor erre nem fogsz ráeszmélni. Egészen addig, amíg késő nem lesz.
Ez pontosan az, amiről Yukimitsu Hasegawa egyik interjújában beszélt: „Ha sok éven át pontatlanul gyakorolsz, igen jó leszel abban, hogy rosszul karatézol. A legtöbb ember észre sem veszi a különbséget. […] Magas szintet érhetsz el a pontatlan gyakorlás révén.
Tehát, tegyük fel a kérdést: Mennyit gyakorlod az állásokat?
Tisztába kell lenned azzal, hogy az első számú oka a térdsérüléseknek a karatéban a helytelenül felvett állásokban keresendő. (Az aikidóban ehhez hozzá jön a rosszul kivitelezett suwari waza is - a szerk.)
Figyeld csak meg az alábbi képeket: 
1kep_terd_helytelen.jpg
Helytelen zenkutsu dachi, shiko dachi, kiba dachi és neko-ashi dachi állások
Látod?
Ez az, amelyet „megbicsakló térd szindrómának” nevezek és ez felelős a karatéban (ill. más harcművészetek, vagy sportok esetében) elszenvedett térsérülések 99%-áért.
Most hasonlítsuk össze ezekkel:
2kep_terd_helyes.jpg
Helyes zenkutsu dachi, shiko dachi, kiba dachi és neko-ashi dachi állások
Látod a különbséget? Ez mega-szuper-ultra-brutál módon fontos!

A „Megbicsakló Térd Szindróma” magyarázata


Leegyszerűsítem. A térded lényegében egy csukló típusú ízület, és két irányba tud működni: nyit és zár
  • a megfelelő irányba (előre/hátra) nyit és zár…
  • …és a rossz irányba (jobbra/balra/csavarva)
Tehát, mi történik akkor, ha pontatlanul veszel fel egy állást? (Vagy nincsenek a sarkaid összezárva suwari wazában?)

A térded arra kényszerül, hogy a rossz irányba hajoljon.

Megbicsaklik.

A térd megbicsaklását általában afféle biomechanikai együttállás okozza; azaz a csípő túlzó merevsége, mozdulatlansága, vagy a boka elégtelen rugalmassága, könnyedsége. Szintén okozhatja az, hogy egész testedben merev vagy, illetve nem nyújtasz eleget, vagy a térd ínszalagjainak gyengesége.
A térded lényegében meghajlik, amikor ráengeded a saját súlyodat, lazává válik. (Ez amolyan túlélési mechanizmusa a testednek - így enged ott, ahol engedni tud.)
Bár ez talán nem tűnik egy nagy problémának ma – de később, egy nap majd az lesz
Hiszen ha még fiatal és erős is vagy, néhány év edzés megbicsaklott térddel, óhatatlanul a térdízület mikrosérüléseinek megszaporodásához vezet, míg lemondhatsz a térdedről.

Hogyan lehet kiküszöbölni a „Megbicsakló Térd Szindrómát”?


Amikor az emberek fájdalmat tapasztalnak, általában orvoshoz mennek (jobb esetben - legyen eszed, ha fáj, el kell menni!), aki a fizikoterápiára, gyógytornászhoz, rossz esetben sebészhez küldi őket. A magyar egészségügyben ez több, mint fél év, az orvoshiány és a bürokrácia miatt.
10 esetből 9 alkalommal, a terapeuta „helyes gyakorlatok” címkével összeállít számukra egy anyagot, hogy azt gyakorolják, amelyben akár súlyemelés, expanderezés és/vagy az egyensúly megtartását elősegítő eszköz használata is szerepel. Ez remek. De nekünk a probléma gyökerére kell megoldást találnunk, nem elégedhetünk meg a tünetek kezelésével.
Ki kell javítanunk az állások felvételének módját!
3kep_terd_osszehasonlitas.jpg
A helytelen/helyes zenkutsu dachi, shiko dachi, kiba dachi és neko-ashi dach állások összehasonlítása. 
Hogyan?

Győződj meg arról, hogy a térded a bokád fölött van!


És:
  • Álljon a térded mindig arra, amerre a lábfejed áll!
  • Suwari wazában a sarkad mindig maradjon összezárva! 
  • Sose körözz a térdeddel bemelegítéskor! 

Ez a legegyszerűbb megoldás arra, hogy anatómiailag is stabil, erőteljes és biztonságos állást vehess fel. Az ehhez megfelelő szóbeli utasítás az oktatóktól ez lenne: „A lábad mozgását kövesd a térdeddel.”
Ha a térded mindig „bebicsaklik”, bemozdul a lábadon belülre, bajban vagy. És ha már témánál vagyunk, arra kellene törekedni, hogy valamennyi ízület mozgása össze legyen hangolva – nem csak a térdeké és a lábaké.
Ez megadja annak lehetőségét, hogy az egész tested meg tudd csavarni, át tudd mozgatni, és ez hozzásegít ahhoz, hogy a technikákat erőteljesen, dinamikusan tudd végrehajtani, a sérülések kockázatának minimalizálásával.  Megkíméled magadat a későbbi fájdalmas évektől, vagy körülményes és drága sebészeti beavatkozásoktól.
És így a végén, egy kicsit okosabban is gyakorlunk.  (Nem csak „keményebben”.)
A karate, vagy bármely más, választott harcművészet, küzdősport, kiegyensúlyozottá, erősebbé és egészségesebbé tesz téged, ha jól csinálod. S így vég nélkül tudod művelni.
„A karate egy életen át tartó tanulás”
– Mabuni Kenwa (1889-1952)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése