2016. január 16., szombat

Maradjon a focinál...

„Maradjon a focinál, mert a karate csak erőszakossá, agresszívvé és fegyelmezetlenné tenné!”

Hangsúlyozzuk, hogy nem a foci ellen szól ez az írás, hanem az előítéletekről... kérjük, ennek szellemében olvassátok. Az írás 2015.08.27-én jelent meg a Den Shin Dojo facebook oldalán
„Maradjon a focinál, mert a karate csak erőszakossá, agresszívvé és fegyelmezetlenné tenné!”

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a harcművészetek a verekedésről szólnak és emiatt negatívan hatnak a személyiségfejlődésre. 
Ugyanakkor a legtöbb esetben a szülők nemcsak a gyerekek unszolására adják be a derekukat, hanem saját megfontolásból íratják be őket karatéra, mert azt várják, hogy attól majd fegyelmet tanulnak.
Ezekkel a tévhitekkel ellentétben, az egyik legátfogóbb testmozgás, kiváló alapképzést ad bármilyen későbbi más sportághoz is, és semmilyen más sportágban nincs ilyen magas szintű pszichikai képzés sem!

A tanítványoknak tudniuk kell, hogy a harcművészet nemcsak a küzdelemről szól, hanem a közös munkáról, az egymásra való odafigyelésről. Nincsen vesztes vagy győztes sem, hiszen hiába gyengébb vagy kisebb az egyik, mint a másik, aki már megküzd egy bizonyos nehézségi szinttel és túllép saját határain, az győztesnek tekinthető. A gyakorlás egy hosszú, erőt próbáló fejlődési folyamat, amelyben az állandó külső visszacsatolások segítenek, ám a fekete öv megszerzése sem jelenti azt, hogy onnantól kezdve már mindent tudnak és nincs hová fejlődnünk” 

Aktív mindennapok: Sok iskolában bagatellizálják a testnevelés fontosságát, holott az elkényelmesedett életmód szó szerint súlyos gondokhoz vezethet, és ha fiatalon nem szokunk hozzá a rendszeres testmozgáshoz, akkor később annál nehezebb lesz rávenni magunkat. A karate gyakorlásával fitten tartható a test és biztosítható az állandóan jó közérzet, ráadásul a "bajtársiasság" érzése, illetve az, hogy a gyerekek egy közös célért küzdő közösségbe tartozhatnak, szociális fejlődésük szempontjából is nagyon fontos.

Összpontosítás: A modern technikai vívmányoknak köszönhetően a legtöbb fiatal számára szinte lehetetlen néhány percet a telefon nyomkodása vagy az internet világa nélkül eltölteni. Rengeteg fölösleges információ és impulzus éri őket, agyuk képtelen kikapcsolni, és emiatt nem tudnak sokszor a fontos dolgokra fókuszálni vagy sikerélményekkel és élvezettel tanulni. Ugyanígy a fitnesztermekben szóló hangos zene és a tévéképernyők is mind elvonják a sportolók figyelmét, és az edzés ideje alatt akadályozzák a kemény munkára való koncentrálást. A harcművészetek azonban megtanítanak a vándorló elme kikapcsolására és a figyelem irányítására. Az összpontosítás gyakorlásába fektetett energia pedig az élet minden területén megtérül, így a gyerek tanulmányi eredményein is meg fog látszani.

Tisztelet, magabiztosság és önfegyelem: Lehet, hogy az ellenfél fizikai adottságai vagy magasabb szellemi szintje miatt felülkerekedhet rajtunk, de ennek belátása megtanít az alázatra, illetve saját és mások képességeinek értékelésére. Az a tudat pedig, hogy meg tudjuk védeni magunkat egy-egy támadóval szemben, arra motivál, hogy legyőzzük a bennünk rejlő félelmeket és túllépjünk határainkon - növelve ezzel az önbizalmunkat. Mindez egy kiváló önismereti folyamat része.

Érettebb konfliktuskezelés: A harcművészetek gyakorlóinak el kell fogadniuk, hogy fizikailag gyakran sérülhetnek, ami arra ösztönzi őket, hogy nyomás alatt is relaxáljanak, helyesen lélegezzenek és higgadtak maradjanak ahhoz, hogy sikeresen megvédjék magukat. Ez nem csak a testi küzdelmekben, de a verbális kommunikáció során is így működik. Ironikus módon aki tudja, hogy hogyan védhet ki egy támadást, az azt is tudni fogja, hogy hogyan kerülje azt el.

Önvédelem: A legtöbb keleti harcművészet lényege az önvédelem, ami köré a tanítások épülnek. A módszerek persze irányzatonként eltérőek, de a szülők biztosak lehetnek abban, hogy a lelkiismeretes gyakorlás meghozza gyümölcsét és gyermekük számos különböző módon lesz képes megvédeni magát. Egyes harcművészeti iskolák ráadásul az utcai önvédelem átadására is hangsúlyt fektetnek, ami nagyobb biztonságérzetet jelent a tanítványok, a társaik, főleg a lányok, és a családok számára.


Az írást Den Shin Dojo jelentette meg 2015.08.27-én a Facebookon, melyet változtatás nélkül közöltünk.

Aki szeretné kipróbálni a karatét, egyesületünkben ingyenesen megteheti. Kérjük regisztráljon a gomb megnyomásával:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése