2015. szeptember 28., hétfő

A karatét is javasolták a tokiói szervezők 2020-ra

Öt sportág - köztük a karate - 18 versenyszámát javasolta tokiói olimpia szervező bizottsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, hogy az ötkarikás sportok mellett a 2020-as nyári játékok műsorába kerüljenek. A végső szót a NOB közgyűlése mondja majd ki jövő augusztusban, a riói olimpia helyszínén. Az öt sportág: a baseball/softball, a karate, a görkorcsolyázás, a falmászás és a hullámlovaglás.  
karate2020ugras
A 18 versenyszámból a legtöbb, nyolc a karatét érinti, ahol a javaslat szerint férfi és női formagyakorlatban (kata), valamint 3-3 súlycsoportban küzdelemben (kumite) rendeznék a versenyeket, mindenhol tíz fő mezőnnyel. A szervezők által beterjesztett ajánlással 474-gyel nőne meg az olimpián indulók létszáma.

A NOB által tavaly elfogadott Agenda 2020 reformcsomag része, hogy az olimpiai házigazdák egy vagy több, náluk népszerű sportágat beemelhetnek a programba, amely ezzel közönség-, illetve szponzorcsalogatóbbá válhat. Tokióra 26 sportág jelentkezett, de az első szűró után már csak nyolc maradt versenyben: a baseball/softball, a bowling, a karate, a görkorcsolyázás, a falmászás, a fallabda, a hullámlovaglás és a vusu.

Az állva maradt sportágak augusztus elején prezentációt tartottak a tokiói szervezők előtt. A karate részéről a Karate Világszövetség (WKF) és a Japán Karate Szövetség (JKF) közös delegációja igyekezett meggyőzni a helyi illetékeseket, hogy a sportágnak helye van az „őshazában” sorra kerülő játékokon.

A világszerte több tízmillió fősre tehető karatés társadalom már évtizedek óta várja az olimpiára kerülést. A sportág többször is ott volt a játékok kapujában, de az utolsó szavazásokon elbukott.
(forrás: tokyo2020.jp - MKSZ weboldaláról átvett, változtatások nélküli cikk))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése