2015. április 15., szerda

2015 a karate éve! - Mészáros János (MKSZ)

Edzőtovábbképzés volt a TF-en 2015.04.11-én.

A hétvége sem telt el a karate nélkül az egyesület vezetőségében. Csabi sensei bíráskodott a Wado OB-n az újpesti Judo Csarnokban, én a TF-en Edzőtovábbképzésen voltam Gila Pali shihannal és Páger Pál Attila sensei-jel.

A továbbképzésen edzéselmélet, sportpszichológia, sportjog és a 2015-ös WKF szabályrendszer volt a terítéken. Mivel ez szakmai képzés volt a részletekkel senkit nem terhelek, de volt egy érdekes momentuma a továbbképzésnek:


Mészáros János a Magyar Karate Szakszövetség elnöke is meglátogatta a konferenciát, és pár mondatot szólt hozzánk. Azzal kezdte, hogy az összes résztvevővel kezet fogott (!). Számomra ez igen szimpatikus volt, tudjuk, mennyire rohannak a mai felgyorsult világban a vezetők. Neki jutott erre a teljesen normális, emberi tényezőre ideje.
Utána pár mondatot mondott, ha már Budapesten volt. :) Például: " Az edzőtovábbképzésben nem az a lényeg, hogy mit tudunk, hanem, hogyan tehetjük azt JOBBAN, amit már tudunk." Ki tudjuk magunk közül szűrni azt, aki nem ide való. Ne tarthasson edzést, akinek nincs képesítése, végzettsége.

Kiemelte, a karaténak meg kell őriznie:

  • a hagyományait, tradicióit
  • értékeit
  • identitását
  • a KARATE-DOt
2015 a karate éve! Ezért a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) mindent megtesz, hogy még jobban megismertesse a karatét Magyarországon, hizsen az egyik legnagyobb sportág a nem olimpiai sportágak között. 4000 minősített versenyző van Magyarországon és 11.000, aki BudoPassal (karate igazolvány) rendelkezik, becslések alapján kb. 50-60-70.000 fő (aki nem rendelkezik BudoPassal), aki nem versenyszerűen, és nem regisztrálva karatézik a különböző klubokban, egyesületekben.

AZ MKSZ törekszik rá, hogy a karate elismert helyen legyen, bekerüljön a TF-re is, mint választható sportág (jelenleg "csak" önvédelem oktatása van), mivel a nem olimpiai sportágak csúcsán van, erre minden esélyünk meg van.

Idén az MKSZ a Múzeumok Éjszakája programon részt vesz. (Szeretném, ha az egyesület aktív tagjai együtt elmennének megnézni a kiállítást. Erről még később részletesen jelentkezünk.)

Kitért még az elnök úr a Bakui játékokra, ahol Tadissi Martial versenyzőként, Molnár Tamás bíróként képviseli az országot.

Az elnök úr nagyon inspiráló volt, és borzasztóan örülök, hogy hallgathattam őt. 

OSU!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése