2018. július 17., kedd

Napközis Tábor a Tököli Parkerdőben

2018 július eleje is a karate jegyében telt el. Hétfőn érkeztek a táborlakók, akik közül az új táborozók még picit megszeppenve lépegettek be a kapun egy-egy könnycseppet elmorzsolva.

Ha az egész hetet vizsgáljuk, nagyon-nagyon jól sikerült. Ha egy-egy napot, akkor sem sírhatunk. 😀

Három csoportban dolgoztunk:

  • óvodások
  • teljesen kezdők (ide kerültek azok a gyerekek, akiket már szeptembertől az új iskolás csoportba várjuk)
  • illetve rutinos karatékák
Tábori interjú Danival és Zsomborral

Csoportoknak kitűzött célok kisebb-nagyobb sikerrel megvalósultak. Minden tábor ad valami tanulságot számunkra is. Nem csak a gyerekek profitálnak, mi is sok-sok tapasztalatot gyűjtünk a tanítás által.

Egy-egy táborban való részvétel mindig izgalmas és hasznos. Nem csak karate béli tudásunk fejlődik, hanem a szocializáció is jobban beindul.  /"...azt a folyamatot jelenti, ahogy az egyén egy társadalom, egy kultúra tagjává válik. A szocializáció folyamatában az egyén elsajátítja a viselkedés szabályait, azokat az értékeket, képességeket és ismereteket, amelyek lehetővé teszik, hogy a társadalom tagjaként működjenek...." (Hewstone és Stroebe, 2007)/ Ugyanis a gyerekek egész nap egy csoport tagjaként el kell, hogy elfogadják a tábori rendet, időbeosztását, stb. Mindig érdeklődve figyeljük, kik jönnek, milyen feladatot állítanak elénk. Ki, kivel barátkozik össze, kinél tapasztalunk valamiféle ugrást a karate gyakorlása közben, úgynevezett "aha élményt". És higgyétek el, mindig van!
Igyekeztünk újdonságokat, és már ismerős dolgokat is gyakorolni.

A "tábori kört" idén sem hagytuk ki, és a bevállalós gyerekek kipróbálhatták a nagyobb kört. Szépen haladtunk a héten, és igazán büszkék lehetünk az iskolába készülőkre, ugyanis igazi kihívásként egy formagyakorlatot vettünk teljesen végig.



Idén is kihívást jelentett egy-egy étel elfogyasztása, de feltett szándékunk, hogy legalább tábori körülmények között tapasztalják, ízleljék meg azokat az ételeket, amiket eddig nem ettek meg. Legnagyobb megdöbbenés a 2018-as Nyári Táborban a túrós tészta ízének a hiánya. 😯 De mindenki megkóstolta... viszont sokan egyáltalán nem ismerték a gyerekeknek egy része, így meg sem ették. Viszont a szülőknek köszönhetően tényleg sok gyümölcs volt, és ették is a gyerekek, amit öröm volt nézni.

reggeli, nyamiii

Másik nagy "haszna" egy-egy tábor szervezésének, hogy lássuk, ki hogyan viselkedik terhelés hatására, van-e benne kitartás a nem otthoni körülmények ellenére, egyáltalán hogyan tud alkalmazkodni. Ezek fontos információk nekünk, hiszen extra terhelések jönnek egy-egy versenyre, vagy övvizsgára való felkészülésnél, vagy övvizsgával egybekötött szeminárium részvételével.

Ezért fontos látnunk, hogy csak "részt vesz", teljes valójában meg is éli a vele történteket az illető. És ha valami negatívum éri, sikerül-e ezen átlépni, vagy tisztában van-e azzal, hogy kérhet tőlünk segítséget. És ne hagyjuk ki, mi is provokálunk néha, mert a karatékák fejlesztése a cél, nem pedig a közömbösség pocsolyájában való dagonyázás, azaz a komfort zónán belül maradás.

Természetesen sok játék volt, hiszen gyerekekkel foglalkoztunk, akiknek lételeme a játék. Ezúttal a senpaiok kapták feladatnak a sportjátékok levezetését, mert nekik ugyanúgy szükséges a fejlődés, és előre lépés.



Természetesen nagy-nagy köszönet a Tököli Önkormányzatnak, hogy segítette munkánkat, és a tábort a részünkre biztosította erre az egy hétre!

Most egy hét szünet vár ránk, majd kezdődik a Karate Warriors Program. és augusztus második felében pedig jön az Alapozó Edzőtábor!
Mindenkinek jó és tartalmas pihenést kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése