2016. április 23., szombat

Tomoni Kupa - Budapest

A sport tehát megtanít mindenre!


A KAKUSEI Karate Iskola növendékei 23.-án, szombaton a Tomoni Kupán járt Budapesten. Ezen a versenyen még nem voltunk, de szerettünk volna már ismét goju-ryusokkal versenyezni.

A meghirdetett verseny utánpótlásversenynek volt meghirdetve. Hogy melyik verseny hogyan sikerül, az mindig függ a felkészüléstől, az aznapi állapottól (fizikai és mentális), a nevezők számától, a sorsolástól, a bírók munkájától, a helyszíntől, de még az időjárástól is, stb. - röviden a belső és külső körülményektől. Ez a verseny se volt másmilyen, mint a többi. Edzői szemmel nem értek egyet azzal, hogy kicsiket egyben hagyjanak, és ne válasszák szét. A bírók is egy-egy hibát elvétettek, de alapjában véve egy jó kis utánpótlásversenyen voltunk. Régi ismerősökkel is találkoztunk, Ercsi HE, UTE Kaisei, stb. és olyanokkal is akikkel még alig-alig volt alkalmunk találkozni. Lejött a Bp-i Honvéd karate szakosztálya is gyakorolni, így kiváló ellenfelekkel is megmérettethettük magunkat. És nem mindenki tudja, de volt, aki ellen sikeresen harcoltunk. És persze volt, hogy minket győztek le, de  a versenyzés már csak ilyen.

A verseny egy kicsit megcsúszott, de emberi időben végeztünk. Láthattunk kata bunkaiokat is a szervezők részéről, ami szintén tanulságos volt edzői szemmel látva.


Térjünk rá a versenyre:
Szokás szerint az alacsonyabb korosztály kezdett, és korban haladtunk felfelé, előbb 4 shiai, majd 3 shiai folytatta a munkát 12 óra után. Beindultak a shiaik párhozamosan, így a 3 edző 3 shiain segédkezett.


A 6-7 évesek közül sajnos senki nem volt az egyesületből, így az első érintett korosztály a 8-9 évesek voltak. Meglepetésünkre az összes gyereket egyszerre 32-es pókon versenyeztették. Csak tőlünk 7 versenyzőt érintett ez a versenyszám, így nem örültem, hogy a kezdők és haladóbbak együtt vannak. Nehéz 7 versenyzőt dobogóig eljuttatni úgy, hogy nincs övfokozatbontás, de így is igen tanulságosnak és hasznosnak bizonyult a verseny. Például szeptembertől az iskolásokkal edző, tapasztalatlan Vörös Kristófnak sikerült a 16 közé jutás (!), nagyon büszkék vagyunk a teljesítményére. És szinte az összes KAKUSEI-es versenyzőnek sikerült a 16 közé jutás (!) J  Sajnos nem sikerült Fodor Zéténynek érmet szereznie, de szépen menetelt előre fordulóról fordulóra, és mindenki nagyon jól teljesített. Elégedettek vagyunk. Kiemeljük Andris Márk teljesítményét, aki sikeresen megnyerte a kata versenyszámot miután sorra vette az akadályokat a 16, majd a 8, majd a 4 közé jutást, és legvégül a döntőt. Rostás Szofi is jól vette az első akadályt katában, de sajnos az éremért folyó harcban alulmaradt.
A kata versenyszámok után a kumite következett, ahol már örültünk, hogy legalább súlycsoportbontás van, ha már nem veszik figyelembe az övfokozatot. Itt már kedvezőbben alakultak a végeredmények. Műtét után, betegségből felépülve Varga Dani nem tudta hozni a győzelmet. Polgár János III. helyen végzett, szép technikákat alkalmazva. Fodor Zétény ismét az éremért folyó mérkőzésen bukott el, de remekül küzdött. Badics Bence is sikeresen vette az akadályokat és szerezte meg a III. helyet.  Andris Márknak jó napja volt! J  Sikeres felkészüléssel a háta mögött, jól taktikázva a kumite versenyszámot is megnyerte! Gyönyörű teljesítmény! 8-9 éveseknél 1 lánnyal képviseltette magát az egyesület. Rostás Szofi még nem túl sok tapasztalattal, de annál nagyobb lelkesedéssel jön versenyezni velünk. 2 nem túl könnyű ellenfelet kapott, akikkel körmérkőzésben kellett megvívni. Az első meccsét elveszítette, a másodikat megnyerte, így sikerült kumitében II. helyet megszereznie.


Czomba Balázs miután a születési évet figyelték így kerülhetett a 10-11 évesek közé, miközben "csak" 9 éves. De ezen a versenyen nem csak ő járt így, hanem Bender Ádám, Mohai Dominik, és Pandur Sára is. Katában feljebb jutott Czomba Balázs, éremért küzdhetett Gödöny Levente, Tóth Antal, és Bender Ádám is. És bár letaszították a 10-11 éveseket a dobogóról, ennek ellenére az összevonások miatt elégedettek vagyunk a teljesítménnyel. Például Tóth Antal a 2. fordulóban 3:0 arányban győzött, majd a 3. fordulóban ejtették ki, Bender Ádám pedig a Saifa katáját próbálta ki versenykörülmények között az éremért folyó fordulóban.
Kata versenyszám után itt is a kumite következett, és bár elvileg súlycsoportbontás volt, mikor megláttam Czomba Balázs ellenfelét, ezt nehezen hittem el. Miután épp állt az én shiai-ém, Balázs mögé álltam, és próbáltam neki segíteni, amíg tehettem. 1 fejjel magasabb, és ki tudja kilóban mekkora különbséggel nem foglalkozott Balázs, és sikeresen vette az első akadályt. Nem volt könnyű. Kicsit össze is rúgtak az ellenfelével, de annyit mondtam neki, mikor lejött, hogy ez még csak az első forduló, vissza kell mennie. Nem szólt, csak bólogatott. Balázs így jutott el a dobogóig, de a döntőre már elfáradt, a 10-11 évesek között megszerezte az első ezüstérmét kumite versenyszámban (9 évesen). Azt hiszem, ő volt a verseny egyik győztese ennek ellenére. Szintén dobogós helyért ment Gödöny Levente, de nem akart visszamenni a shiai-ra, így ellenfele könnyen szerezte meg előle a III. helyet.
A lányok kumitében próbáltak helyt állni. Sajnos Pandur Sára rosszul reagálta le a versenyszituációt, így a körmérkőzésben III. helyen végzett. Holdinger Luca kicsit visszafogottan küzdött, de így is sikeresen megnyerte egyik meccsét, és a haladók között a Honvédes lányok mögött végzett a III. helyen.

Gratulálunk az egész csapatnak! Szép meccseket láthattunk!

Nekem Hemingway jutott eszembe, hiszen nehéz pillanatokat is megéltünk ezen a versenyen:
"A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát megtanít mindenre!"


Eredményeink:

 • aranyérem:
  • Andris Márk - kata, kumite (2x!)
 • ezüstérem:
  • Rostás Szófia - kumite
  • Czomba Balázs - kumite
 • bronzérem:
  • Polgár János - kumite
  • Badics Bence - kumite
  • Pandur Sára - kumite
  • Holdinger Luca - kumite


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése