2015. március 17., kedd

Átigazolás, mint a fociban?

Átigazolás a karatéban is van.... de nagyon ritka, mint a fehér holló

Képtalálat a következőre: „átigazolás”


Mi az az átigazolás? Ez nem csak a fociban van? Ti kérdeztétek, van-e a kartéban átigazolás? Igen van, de tényleg nagyon ritka, 1 évben 1-2 átigazolás van, az is az esetek nagy részében azért történik, hogy a válogatott szintű versenyző abban a klubban eddzen, ahol a válogatott edző egyébként van, és ezzel támogatják a sikeres versenyzőt. Még ide sorolhatnánk azt az esetet, mikor valaki elköltözik, de ebben az esetben is alacsony létszámról beszélünk. Miért van ez így?

Mert a karatékák nem lovak, akiket adnak-vesznek a piacon. Egy karatéka mikor el kezd edzeni, és már együtt edz egy ideje a senseiével, olyan kapcsolat alakul ki, melyet igen nehezen bontanak fel. A karatéban létezik egy fogalom, a GIRI, melyet ha megértünk, akkor eszünk ágában nincs ilyet akár gondolni is. A GIRI kötődést, odaadást, hűséget jelent. Nem kell feltétlenül mindig, mindenben egyetérteni a mesterrel, de kell tudni, ki az akitől megtanultuk az alapokat, akitől megkaptuk azt a szeretetet, amely által mi is megszerettük a karatét. Így hálát érzünk, hogy ez így alakult, és hűek maradunk magunkhoz, a dojonkhoz, senseiünkhöz, sempaiunkhoz, ahonnan mindezt kaptuk. Bármikor lehet bárhol edzeni, új ismereteket szerezni, de önmagában a saját dojonkat tényleg csak nagyon ritka esetben szabad elhagyni. A dojoetikett része, hogy tudjuk honnan jöttünk és hova tartunk. A sportkarrier más, össze nem keverhető egy igazi karatéka mentalitásával!

Ma már tudjuk, hogy az edzések egy-két sensei köré szerveződnek, akik valamilyen stílust képviselnek a karatén belül. Stílusokon belül is különböző iskolák vannak, melyekhez igazodni szükséges. Be is láthatjuk, hogy egy stílus elsajátítása nem megy 1-2 hónap alatt, de 1-2 év is kevés. Azt szokták mondani egy egész élet kell hozzá, hogy mélységeiben megérts a stílusodat. Nos, ezért nem váltogatják az edzőket, senseieket, sempaiokat, mert fordítva is igaz, nem egy használati tárgy az edzésvezető, akit lecserélünk, mikor valami nem tetszik, vagy ráununk,ne adja Isten, valami nem megy. Sőt törekszik mindenki arra, hogy ő lehessen az, aki a dojot továbbviheti, Van rá esély? Hát persze! Edz odaadással, szorgalommal, ne akarj kizárólagos figyelmet, légy segítőkész a társaiddal, tanulj mindenből, amiből csak lehet. Egy idő után észre sem veszed, de magadtól adod vissza a dojodnak mindazt, amit kaptál. Ez nem álszerénység, ez a kötelességtudat, hogy tudod, miben segíthetsz mesterednek, a dojodnak.

Visszatérve eredeti kérdésünkhöz, a Magyar Karate Szakszövetségnek ettől függetlenül le kellett szabályoznia a kérdéskört. Ennek megfelelően ki lettek alakítva a szabályok, melyből idézek:

"LEIGAZOLÁS/ÁTIGAZOLÁS

Az Igazolási-, Átigazolási Szabályzat kötelezően alkalmazandó minden, a karate sportágban a Magyar Karate Szakszövetség tagjaként regisztrált sportszervezetre (sportegyesület, sportvállalkozás), valamint azok tagjaira és azokkal sportszerződéses viszonyban álló személyekre, függetlenül attól, hogy mely stílusszervezet tagja az egyesület, ill. a sportoló. Regisztrációs kártya kérelmet is csak az MKSZ hivatalos leigazolása, ill. átigazolása után tudunk elfogadni.

A leigazolás hivatalos menete:
A Budo Pass kitöltött, aláírt és lepecsételt "Igazolás" oldalának az MKSZ-be való beküldésével kerül regisztrálásra minden sportoló. Amennyiben a sportoló sportszerződéssel rendelkezik, úgy azt a nyilvántartásba vételkor mellékelni kell.
A sportolók regisztrálását, nyilvántartásba vételét az MKSZ Iroda végzi.
Az igazolás érvényes, ha a sportoló érvényes tagsággal rendelkezik az egyesületben, vagy szerződéses kapcsolatban áll a sportvállalkozással, valamint az egyesület vagy sportvállalkozás MKSZ-beli tagsági viszonya is érvényes.
Ezek hiányában a sportoló nem tekinthető igazolt sportolónak.

Az átigazolás menete:
Csak valamely MKSZ-beli tagsággal rendelkező sportszervezetből ugyancsak MKSZ-beli tagsággal rendelkező másik sportszervezetbe történhet az átigazolás.
Azon sportoló jogosult átigazolásra, aki érvényes igazolással rendelkezik, egyébként az igazolás szabályait kell alkalmazni.
Az átigazolás csak a megfelelő iratok csatolása: Átigazolási Kérelem 3 eredeti példányban, Budo Pass, valamint az átigazolási díj, amelynek ára 4.300 Ft - és amennyiben van, akkor a nevelési költségtérítés - megfizetése esetén történhet."

Ennek megfelelően, mivel egyesületünk betartja a szabályokat, amire egyébként törvény is kötelezi, mindenki leigazolt sportolónak tekintendő ebben az értelmezésben. Egyesületünk nevelési költségtérítést állapított meg, melyek a következők szerint alakulnak:

"Amennyiben egyesületünkben bárki több mint 1 éve rendszeresen edz, és ezen túl más egyesületben kívánja folytatni sportbéli pályafutását, az egyesület részére nevelési költségtérítést köteles fizetni. A nevelési költségtérítés egy jelképes összeg, melyet annak fejében szed az egyesület, hogy az adott személlyel foglalkozott, övvizsgára készítette fel, karatebéli tudását fejlesztette.

A nevelési költségtérítés az eltelt évek számával arányosan emelkedik:
  • 1 év edzés után            5.000 Ft/fő
  • 1-2 év edzés után         7.500 Ft/fő
  • 2-5 év edzés után         25.000 Ft/fő
  • 5-9 év edzés után       40.000 Ft/fő
  • 9-14 év edzés után     80.000 Ft/fő
  • 14-20 év edzés után   120.000 Ft/fő
  • 20 év edzés felett       200.000 Ft/fő

A határozat visszavonásig érvényes" -1/2015 elnökségi határozat, mely határozatot 6 év után frissítette az egyesület elnöksége.

Így ez a kérdéskör teljesen le lett kezelve. Igen létezik átigazolás, de nem szokványos a karatéban.

Ha ennek ellenére nem kaptatok választ, még edzésen bármit megkérdezhetsz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése